Gyökérkezelés

Dr. Czíner fogászaton Sopronban

Mi az a gyökérkezelés?

A fogászatban létezik egy olyan fogászati kezelés vagy más néven terápia, amelyet a fogorvos a fog megtartása céljából alkalmaz.

Gyökérkezelést akkor javasol a fogorvos, ha a pulpa (más néven fogideg, fogbél) gyulladt, vagy elhalt, de a fog még megőrzésre érdemesnek tűnik.

A fogorvos először a még élő, vagy a már elhalt fogbelet távolítja el a gyökércsatornából. Ezután kiszélesíti a gyökércsatornát, mert a megmaradt, már fertőzött gyökérdentint is el kell távolítani. A fogászati kezelés végén a fogorvos tömést helyez el a gyökércsatornába.

Wurzelkanalbehandlung Info

Mi lehet a gyulladt fogideg oka?

A fogorvosok által fogbélgyulladásnak is nevezett betegségnek számos oka lehet. A leggyakoribb ok a fogszuvasodás, amit a beteg először észre sem vesz, mivel kezdetben fájdalommentes.

A fogideg gyulladásának másik oka lehet egy fogászati kezelés is. Például ha a páciens számára korona készül, előfordulhat, hogy gyulladás lép fel, amelyet a fogcsiszoláskor fellépő túlmelegedés okoz. Mindenesetre nagyon fájdalmas, és az előkészített koronák beragasztása előtt feltétlenül szükséges egy gyökérkezelés.

Ha a páciensnek ínytasakja van, akkor az is megtörténhet, hogy a fertőzés az ínytasakon keresztül eljut a gyökércsúcsig és behatol a gyökércsatornába.

A fogból vagy a fogászati műszerből eredő fertőzés során az ideg elhalhat. Ebben az esetben a baktériumok elterjednek a gyökércsatornában, amire a szervezet gyulladással reagál, és kialakulhat a fogágygyulladás. Ha ez a betegség már az akut fázisban tart, a beteg nagyon fájdalmasnak érzi. Krónikus parodontitis esetén a fogorvos a röntgenfelvételen sötét területet észlelhet a foggyökér csúcsán.

Mikor történik gyökérkezelés?

A fogorvos által végzett gyökérkezelésnek két különböző kiindulási pontja lehet.

Ha a fog még él, de az ideg már sérült, helyi érzéstelenítés után a fogbelet eltávolítják, majd a gyökércsatornát nátrium-hipoklorit oldattal több tisztítási eljárás során megtisztítják. Végül következik a gyökértömés, amely lezárja a fogat.

Ha a fog már elhalt, a fogorvosnak el kell távolítania a fogideget és a fog belsejében keletkezett baktériumokat. Ebben az esetben is meg kell tisztítani a gyökércsatornákat.

Léteznek olyan esetek is, amikor a fogorvos a gyökérkezeléssel szándékosan devitalizálja az egészséges fogat. Ilyen például az, amikor egy fogat pillérként kell használni egy protézis pótlásnál, és ezért a fogbelet csiszolással felnyitják. Nagyon gyakran előfordul az is, hogy egy fogat újra fel kell építeni.

Zahnimplantate

Fogimplantátum

Manapság, ha a fogimplantátumokról hallunk valakit beszélni, szinte kivétel nélkül tudjuk, hogy ez mit jelent. Az implantáció ma már rutinszerű fogászati kezelés, és egyre több fogászati páciens ismeri a fogászat ezen területét.

Zahnbrücke

Fogászati híd

A fogászatban a foghíd egy fix fogpótlás, amely a fogrést pótolja.

A fogászati híd akkor javasolt, ha az implantátumos megoldás különböző okok miatt nem lehetséges, és a szomszédos fogak nem védhetők.

Sedierung

Bódítás

Sok fogászati betegnél előfordul, hogy fél a fogorvostól, és már az első fogászati találkozón reszket az aggodalomtól. Szorongó betegek esetében a félelem általában egy korábbi rossz tapasztalatból vagy traumából származik.

Elégedettségi garancia

N

25 év tapasztalat

v

Konzultáció

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Adatkezelés

- Az adatkezelési tájékoztató itt tekinthető meg.

Dr. Czíner Dental Team Logo

Telefon

+36 70 565 6161

Email

info@drcziner.com

Cím

Sopron, Várkerület 6.

Call Now Button